Franciza Pariuri Sportive

19 Aug, 2010

Dezvăluiri din subteranele pariurilor

Posted by: admin In: Articole

ProSport a descoperit la Timişoara singurul român care a lucrat în Gibraltar, la sediul unui mari case de pariuri din Marea Britanie. Mărturia acestuia este uluitoare: cote strategice, meciuri aranjate, echipe care joacă aşa cum le dictează sponsorii

Ştie cam tot ce mişcă în ligile din Estul Europei şi timp de trei ani a lucrat în Gibraltar, la sediul central al uneia din marile case de pariuri britanice. M. M. a ajuns de la un simplu angajat al primei agenţii din Timişoara să facă acum cote de meciuri şi să fie consultat de managerii marilor case de pariuri.

Reţeta bookmakerului din Banat nu a ţinut de vreo şcoală de specializare. Secretul său, ca şi în alte atâtea meserii, a fost perseverenţa. Şi, totuşi, flerul. „Se învaţă în timp, am petrecut foarte mult timp studiind ce se petrece”, povesteşte M. Şansa lui a reprezentat-o un anunţ pe internet, în urma căruia a fost angajat la Globet. „Din Europa de Est, în companie la noi nu mai era nimeni. Pot să confirm sută la sută că am fost primul român înregistrat cu carte de muncă în Gibraltar în 2005. Mă ocupam de Liga I şi a II-a, tot ce ţinea de Serbia, Croaţia, Slovenia. Am făcut şi Rusia, Bulgaria, Ucraina, cam tot ce ţine de slavi”, rememorează românul. Aventura sa în Gibraltar s-a încheiat însă anul trecut, când nişte necazuri în familie l-au făcut să revină în Timişoara.

A continuat însă să facă şi mai departe cote, unde ţine cont de o sumedenie de factori: importanţa partidei, forma echipei, informaţii despre lot, manşe tur-retur şi alţi indici. Totul este contra-timp. „E o concurenţă zilnică între noi, bookmakerii, şi clienţi. E un joc psihologic, încerci să fii mai bun ca ei, nu iese tot timpul”.

„Criza îi face pe oameni să parieze”

Pariurile sportive sunt un domeniu prosper în ultima perioadă. Aparent paradoxal, motivul este recesiunea financiară globală. „În România pariurile sunt în creştere şi criza nu a influenţat prea mult fenomenul. Tocmai din cauza crizei, lumea speră să-şi rotunjească veniturile”, a povestit M. Totuşi, cel mai mare pariu întâlnit vreodată de el a fost pe un derby englez. „Am avut pronostic 1 în 2007 la un Man. United –Chelsea, 2-0. A fost un pariu de un million de euro. Clientul a ieşit în câştig cu încă 1,1 milioane euro, a fost cel mai mare pariu pe care l-am gândit. În campionatul românesc, cea mai mare sumă a fost de 10.000 de euro. Dacă era un meci însă în care aveai idee că ar putea fi ceva necurat, refuzam”.

“Unele pariuri sunt acceptate automat, dar sunt pariuri care intră doar cu confirmare. De exemplu, 10 milioane pe un meci din Italia e primit imediat. Aceeaşi sumă pe un meci din Liga 2 întotdeauna aşteaptă confirmarea”
M. M., bookmaker

“Am întâlnit pariuri mari pe meciuri de nepariat. Cu precădere pe meciurile din Estul Europei şi pe cele din final de campionat, perioadă în care casele de pariuri sunt în pierdere”
M. M., bookmaker

INTERVENŢIE / Gloria Bistriţa – CFR Cluj, 3-2 în 2007, a fost un meci influenţat de casele de pariuri

Meci aranjat în România!

Chiar dacă spune că de obicei casele de pariuri de la noi nu au puterea necesară pentru a stabili un anumit rezultat, M. M. este convins că a existat măcar un asemenea caz.

„Casele de pariuri din România sunt prea mici ca să influenţeze un meci”, spune timişoreanul. Dar despre un joc aparte are altă părere. E vorba de Bistriţa – CFR Cluj, 3-2 în 2007. „S-au jucat sume importante pe victoria Clujului, care conducea la pauză cu 2-0. În final, spre mirarea tuturor, Bistriţa a învins cu 3-2. Este unul din cazurile în care agenţiile de pariuri din România au intervenit la influenţarea jocului, dar nu pentru a câştiga ele, ci pentru a nu plăti câştiguri foarte mari. S-ar fi plătit foarte foarte mulţi bani dacă învingea Clujul. Aş spune că este unul din cazurile în care casele de pariuri au reuşit să influenţeze. Asta e părerea mea. Peste tot lumea a jucat pe victoria Clujului”, a povestit bookmakerul.

În alte situaţii, casele de pariuri încearcă să îşi limiteze pierderile pe meciurile cu “cântec”. „Nu trebuie să fi foarte vechi în branşă să ştii că un meci gen Bistriţa – Ceahlăul făcea trei cu trei puncte. Făcând cotele la campionatele acestea, încercam să reduc cât mai mult pierderea. Dacă primeşti un pariu din Italia cu un meci din România nu e atât de suspect pe cât atunci când primeşti de pe o sută de calculatoare din România într-o oră, acelaşi tip de pariu pe acelaşi meci. Se ţine cont şi de unde vin pariurile. În momentul când se primesc foarte multe pariuri de la IP-uri de calculatoare din România, tendinţa este să blochezi un meci. Când se primesc din alte ţări, mai rămâne în aşteptare”, a mai spus M. M.

“Există echipe care joacă pe piept cu sigla unei case de pariuri. Când victoria echipei sponsorizate obligă casa de pariuri să plătească bani mulţi, atunci pot apărea influenţe. De ce, subit, o echipă favorită la cotă 1,30 face egal?”
M. M., bookmaker

„Sportivi care aranjează? Tot ce se poate”

În ultima vreme, în România şi mai ales în Liga a II-a, de când s-a diversificat oferta şi se poate paria pe număr de goluri, pe rezultate cu handicap sau combinaţii de cote mari, au apărut multe zvonuri despre meciuri aranjate. Acuzele în general mizau casele de pariuri, dar bookmakerul M. M. a explicat că nu agenţiile aranjează astfel de partide: „Mircea Sandu a venit şi a zis că a aflat că s-ar fi pariat pe o victorie la minimum trei goluri diferenţă a Braşovului cu Buzăul, deşi nu a zis direct. O casă de pariuri când primeşte un meci cu peste trei goluri marcate sau pariu «2 pauză, 1 final», ea e cea care pierde. Nu ea aranjează ca meciul să iasă aşa, pentru că plăteşte cotă de zeci de ori mai mare. Despre sportivi care aranjează, tot ce e posibil”.

Mafia pariurilor nu este a agenţiilor

Un flagel important în lumea pariurilor este reprezentat de mafia prezentă în acest fenomen. Cum funcţionează sistemul? Oameni cu legături în lumea sporturilor plătesc fel şi fel de sportivi sau entităţi sportive, după care plasează pe pariuri pe sume imense, atingând profituri uriaşe. Mafia pariurilor a ajuns până la cele mai înalte niveluri, acuzaţii au existat până şi în arbitrajul din fotbalul german, iar tenismanul Nikolai Davidenko a fost la un pas de excluderea din viaţa sportivă. „Casele de pariuri sunt îngrijorate, este o luptă între ele şi mafia pariurilor. E o luptă care nu se va termina niciodată. Atâta timp cât o casă de pariuri a primit nişte bet-uri şi nu poate dovedi că evenimentele respective au fost trucate sau aranjate, e obligată să plătească câştigurile”, a declarat M.

Campionatele estice, cazuri aparte

Ligile din Estul Europei au reprezentat mereu provocări speciale pentru casele de pariuri când a venit vorba de stabilirea cotelor. M. M. a explicat de ce este aşa: „De exemplu luăm Bosnia. Statistic, echipa gazdă este favorită de fiecare dată. Explicaţia e că acolo influenţele sunt foarte mari, echipa gazdă trebuie să câştige. Bosnia e un caz unic. Poate aşa mai era la noi în ligile inferioare, «te urcă pe garduri». Echipa de pe locul patru nu pierde acasă şi nu câştigă în deplasare. Particularităţi sunt şi în campionatele Serie B din Italia, Franţa 2, Serbia şi Ucraina, unde sunt puţine goluri, iar clienţii pariază cu precădere maximum două goluri pe meci. 80% din media meciurilor pe etapă se termină cu maxim două goluri. Prin urmare, şi casele de pariuri îşi iau măsuri de siguranţă, oferind cote mici sub 1,45-1,5 pe acestea”.

CIFRE:
– În România se pariază cam 10 milioane de euro pe lună
– În Asia se pariază în jur de 2 miliarde de euro într-o zi
– Cifra de afaceri a tuturor caselor de pariuri din România este de 152 milioane euro pe an
– Lumea joacă întotdeauna favoriţii, 90% dintre pariuri
– Într-un weekend, patru-cinci meciuri din totalul campionatelor importante din Europa se termină cu o surpriză
– 99% dintre pariorii de pretutindeni sunt bărbaţi

M. e primul om din sistem care face dezvăluiri în România despre cum funcţionează industria pariurilor

TAGS: franciza pariuri sportive, pariuri in franciza, franciza pariuri, pariuri sportive in franciza, franciza, pariuri sportive, GS Bet

1 Response to "Dezvăluiri din subteranele pariurilor"

1 | paul

July 25th, 2010 at 8:15 pm

Avatar

un alt meci influentat de casele de pariuri a fost Ceahlaul – Dinamo, prin 2002 s-a jucat daca imi aduc aminte.. mafia pariurilor exista si v-a exista din totdeauna, tot sunt mana in mana cu arbitrii cu presedintii de federatii,

Franciza Pariuri

Casele de pariuri sportive cumparate in franciza aduc marje de profit de pana la 40%, cu investitii initiale minime si cu cresteri ale cifrei de afaceri de pana la 200% chiar si in timpul turbulentelor de pe piata.